תסבוכת המס שסיבכה את דוגמנית הצמרת בר רפאלי

מאת עו"ד אייל שטייניץ, (LL.M), אוקטובר 2020

רקע

בר רפאלי, ואמא ציפי, שתי תושבות ישראל, האחת דוגמנית מוכרת ויפה, השנייה אמא אוהבת ומגוננת, נקלעו לטענות סותרות בשאלת חובות מס למול רשות המיסים הישראלית, אשר טענה כי כספים שהרוויחו השתיים בחו"ל, חייבים במס בישראל, שהן, טענו אחרת כפי שיפורט מטה.

בחודש ספטמבר 2020, הרשיע בית המשפט השלום בתל אביב את הגב' בר וציפי רפאלי בגין עבירות מס, וגזר עליהן עונשי מאסר ועבודת שירות בהתאם להסדר טיעון שהושג בין המדינה והנאשמות רפאלי.
בהתאמה למוסכם בהסדר הטיעון, נגזרו על הגב' ציפי רפאלי 16 חודשי מאסר, ועל הגברת בר רפאלי 9 חודשי מאסר, אשר זו תרצה במסגרת עבודות שירות.

הכיצד שתי אזרחיות מסתבכות עם רשויות המס ונאשמות בפלילים וכיצד ניתן למנוע זאת ? – הכל בכתיבה הקצרה מטה.

מה קרה שם

בשנים 2009 – 2012 דיווחה בר רפאלי כי היא איננה תושבת ישראל, דבר המקנה בנסיבות המתאימות פטור מחובת תשלום מיסים במדינת ישראל, מנגנון השמור למי שאיננו תושב ישראל. בעוד גב' בר רפאלי דיווחה כי הכנסותיה וחייה בחו"ל, הגב' ציפי רפאלי דיווחה כי גם חלק הכנסותיה מעמלות היו למעשה הכנסות של גב' בר רפאלי אשר הופקו בחו"ל ומשכך לטענתה גם היא פטורה מתשלום מס בישראל.

מאחר וגב' בר רפאלי דיווחה כי איננה תושבת ישראל, אזי הכנסות שזו הנפיקה בחו"ל לא הטילו עליה חבות מס בישראל, אלא במדינות בהן הופקו אותן הכנסות, זאת בהתאם לדין המקום והאמנות השונות בהתאמה.

אם כך מדוע לא היה די בדיווח של בר וציפי למנוע הבאת האישומים כנגדן? מה הפסול שבגינו נדונו השתיים לעבירות פליליות חמורות שכללו מאסר?

הדין בישראל

נכון לשנת 2020 חל בישראל מיסוי פרסונאלי מכוח תושבות. משמעותו, על קצה המזלג, כי כל אדם המפיק הכנסה, מכל מין וסוג (להוציא חריגים), חב במיסוי על פי הדין הישראלי במדינת ישראל, הגם שהכנסתו בחלקה הושגה בחו"ל. זה הכלל.

מאחר ותושבי ישראל רבים מפיקים הכנסות גם בחו"ל, נקבע בדין הישראלי כי כל הכנסה של תושב ישראלי מפעילות מחוץ לישראל, תחויב במס גם בישראל אלא אם הדבר הוחרג במסגרת אמנות מס שונות.

ככלל, הדין הישראלי מכיר בכך כי מי שאיננו תושב ישראל, לא ישלם מיסים בישראל אלא במדינה בה מופקת ההכנסה בהתאם לנסיבות שונות שאין זה המקום להרחיב בעניינן.

בבואנו לבחון את שאלת תושבות של אדם, הדין הישראלי עושה שימוש מבחן אובייקטיבי, לפיו יבחן היכן נמצא "מרכז החיים" של האדם, תוך בחינת מירב זיקותיו לישראל. עסקינן במבחן אובייקטיבי קשה, לפיו המדינה, ו/או מי מטעמה, יכולים לטעון בנושא זה כנגד אזרחים, ועל האזרחים להוכיח כי עמדת רשויות המס שגויה. הסתבכתם? – המדינה תחליט איפה מרכז חייכם ושאז תאלצו להתגונן כראוי.

אז מה בין האמור לבין האישומים שהטיחה רשות המיסים במשפחת רפאלי? מה עשתה משפחת רפאלי שהצדיקה את האישומים? כיצד ניתן למנוע מקרים אלו בנסיבות דומות? זאת נפרט בהמשך מטה.

האישומים

עתה, משיש בפניכם הידע בשאלת הדין הישראלי והרקע לדברים, את ההבנה כיצד נקבע מרכז החיים ומי קובע אותו, נפנה להסביר מה עשתה משפחת רפאלי שהביאו לארבע אישומים בעבירות מיסים, הכל כמפורט מטה.

במסגרת האישום הראשון טענה המדינה כי בשנים 2009-2012 גב' בר רפאלי הפיקה כ 25,000,000 שקלים מחוץ לישראל. לטענת הגב' בר רפאלי, היא גרה בארה"ב, הייתה בזוגיות עם ליאונרדו דיקפריו ולא הייתה לה דירת קבע בישראל ודי בכך לקבוע כי מרכז חייה בארה"ב. אולם רשות המיסים הצליחה להוכיח כי היחסים עם לאונרדו דיקפריו לא היו כפי שטוענת גב' רפאלי, כי השניים לא חלקו משק בית משותף, וכי למעשה לגב' רפאלי היו 2 דירות שכורות בישראל אותה התקופה, האחת על שם אחיה, השנייה, המאוחרת יותר על שם אמא.
עוד הוכיחה רשות המיסים באמצעות עובדי הבניינים בדירות הנזכרות, כי בר רפאלי עשתה שימוש בדירות, בחדר הכושר וכיוצ', ולא אמא או אחיה, ובכך צלחה הדרך לרשות המיסים לקשור את גב' רפאלי לזיקת קבע ראשונה למגוריה בישראל. הצלחתה השנייה של רשות המיסים, נולדה לאחר שהצליחה להוכיח כי חוזה לרכישת דירה בתל אביב אשר נעשה על שם ציפי רפאלי, שייך בפועל לבר רפאלי. כיצד? – רשות המיסים הביאה את אנשי עיצוב הדירה אשר העידו כי קיבלו הוראות מבר רפאלי, דבר המעיד כי עיצבו הדירה עבורה וכיוצ'.

לסיכום – הכנסות שדווחו על ידי בר רפאלי שבוצעו בחו"ל ופטורות ממס בישראל, נדחו על ידי רשויות המס. נקודה ראשונה לרשות המיסים עד לנקודה זו.

במסגרת האישום השני טענה המדינה כי הכנסות בגובה של כ – 2,500,000 שקלים שנצמחו לגב' ציפי רפאלי בין השנים 2007-2014 הופקדו בחשבונות שונים בחו"ל ולא דווחו כדין בישראל, בשים לב כי גב' ציפי רפאלי תמיד הייתה תושבת ישראל, גם לטענתה. מה עשתה ציפי רפאלי להסביר המעשים? – היא טענה כי המדובר בהכנסות של גב' בר רפאלי, ומשכך אינן חייבות בדיווח בישראל לאור עמדתה של גב' בר רפאלי כי איננה תושבת ישראל כמפורט באישום הראשון. מאחר והוכח אחרת כנזכר לעיל באישום הראשון, טענותיה של גב' ציפי רפאלי כשלו. עד כאן נקודה שנייה לטובת רשות המסים על חשבון משפחת רפאלי.

במסגרת האישום השלישי טענה המדינה כי הג' בר רפאלי הסתירה הכנסות בחו"ל בהיקף של כ – 6,000,000 שקלים בתוך שהיא הצהירה רק על כ – 1,500,000 שקלים מתוכם. לטענת המדינה, אם הייתה גב' רפאלי מדווחת על ההכנסות כולן, הרשות לא הייתה מיטיבה עמה במסגרת הסכם שומה בשנים הרלוונטיות (הסכם שומה הוא הסכם שכורתת הרשות עם אדם בשאלת תשלום מס בנסיבות שונות). יוצא, כי מעשיה של בר רפאלי בנסיבות אלו, עלו לדיווח כוזב האסור בדין, והרי לנו נקודה שלישית לזכות רשות המיסים.

במסגרת האישום הרביעי, ולטעמי המעניין ביותר עבור הקוראים, טענה המדינה כי גברת בר רפאלי הפיקה טובות הנאה מצדדי ג' בהיקף של כמיליון שקלים, וטובות אלו מחייבות במס, זאת במסגרת מנגנון תמורות הידוע גם כ – "הנחות סלב" כפי שיפורט. ובכן, מה אלו הנחות סלב ואיך הן מתבטאות בראי המס ? – המדינה טענה כי העובדה שגב' רפאלי קיבלה רכב "ריינג' רובר" וגם רכב "לקסוס" לשימושה ללא חיוב, הנחות בשכר דירה ושאר הטבות, משמעותן הכנסות שנצמחו לגברת רפאלי בקשר ישיר עם משלח ידה ומקור הכנסתה.
כך לדוגמה בר רפאלי לא חויבה בגין שימוש ברכב יקר, לא חויבה במחיר שווי דמי השכירות שהיה עליה לשלם וכיוצ' מאחר וקידמה את מותגי הרכב ופרויקט המגורים, דברים שיצרו עסקאות רעיוניות בינה לבין צדדי ג' כפי שיפורט מטה.

מה זו עסקה רעיונית? – על קצה המזלג, המדובר על עסקה בין אנשים בתחום עיסוקם, במסגרתם האחד מעניק לאחר דבר מה, והאחר מעניק גם הוא דבר מה, אולם אין בינם חשבונית מחייבת בגובה התמורות בגין ההטבות ו/או "ההחלפות" שבין הצדדים.

כך בדוגמה של מי שהעניק רכב לבר רפאלי, היא נהנתה מרכב מבלי לשלם עבור השימוש, ומי שמסר הרכב רשם בספריו הוצאה דוגמת "הוצאות פרסום". כך לדוגמה מי שהעניק לבר רפאלי דירה במחיר שכירות מוזל בהנחה של כ – 190,000 שקלים מהשווי האמיתי של דמי השכירות לתקופה, רשם הוצאת שיווק או קידום מכירות, וגברת רפאלי קיבלה מתנה שתמורתה שמה נקשר לפרסום הפרויקט בו שכרה הדירה.

מה התועלת שהפיקה החברה שבנתה הבניין בכך ששילמה למשכיר את הסכום הנזכר לטובת שימושה של גב' רפאלי בדירה? – נו זה קל, אתם כבר מבינים, החברה סיפרה שבר רפאלי גרה בבניין, וקידמה את מכירתו – הנה לנו עסקה רעיונית נוספת. מכירים זאת שבתקשורת מספרים לנו מי קנה דירה והיכן? – הנה לכם איך זה עובד.

מתחם הענישה

עבירות המיסוי בישראל כוללות ענישה פלילית הגוררת עונשי מאסר בפועל. אין להקל ראש בדברים ועל כן חשוב לבנות משבצת סדורה של סיכונים וסיכויים נוכח היקפי הענישה מהצד האחד, והפגיעה האדירה בשם הנאשמים מהצד השני. ככלל, כל איש עסקים ו/או עוסקים, מכל מין ו/או סוג, חייבים ייעוץ מס משפטי בצמוד לפעילות השוטפת, וזאת לאור מתחמי הענישה באישומים דוגמת אלו הנזכרים מעלה.

חשיבות בניית תכנון מס הלגיטימי על ידי איש מקצוע

ככלל, לרשויות המס כלים לקבוע האם סיווג הכנסות ו/או פעולות מס פסולות או מותרות. זה כלי העומד לרשות המס בכל אחד משלבי טיפולה בנושאי מיסוי שונים. בתוך זאת, היוועצות עם עורך דין הבקיא בתחום המס אך לא רק, אלא גם בדין העסקי והמסחרי, יאפשר ומאפשר לכל עוסק ו/או אדם המבצע פעולה מסחרית להצטייד בכלים שיש בהם למנוע עבירות פליליות היכולות להביא למאסר בפועל ותשלום אדיר בקנסות.

למשל, ככל והייתה מופרדת זיקתה של גב' ציפי רפאלי מהכנסותיה של בר רפאלי, כמו גם תכנון מיסוי משפטי מתאים בשאר השאלות והנושאים שהוזכרו מעלה, ייתכן והיה ניתן לייתר את האישומים ששוגרו כנגד השתיים.

עמדת הכותב

בין אם נבחן את המקרה של בר וציפי רפאלי, ובין אם נידרש לבחון מקרים שונים היכולים להיגרם לכל עוסק או איש עסקים, מוצע למי מבינכם לקבל ייעוץ מס מתאים במטרה שלא להיות חשופים לעבירות ופסול פלילי שאורבים בפינה – ללא קשר בין אם אתם נמנים על אוכלוסיית הדוגמניות היפיפיות, ובין אם אתם פשוט מפיקים הכנסה יפה וטובה ממשלח ידכם או בכלל.

לדעתי הצנועה, היה ניתן למצוא בנסיבות המקרה די באישומים שיוחסו לציפי רפאלי מחד, ולהקל באישומים שיוחסו לגברת רפאלי מאידך. כלל הוא כי תכלית דיני המס היא להגן על אינטרס הציבור והקופה הציבורית. אם זה כך, הרי כי אין פסול כי דוגמנית מצליחה אשר עושה חייל, מקבלת הטבות שונות ברף הנמוך לדעתי האישית, ובשים לב כי השימוש ברכב יקר ודירה יקרה מעודדים פרטים לקנות דירות ורכבים, וכפועל יוצא המדינה מכניסה סכומי כסף רבים לכיסה, סכומים העולים עלה חבות המס בעסקאות הרעיוניות ומכאן דווקא מקדמים את אינטרס הציבור ששם אחר סורג ובריח אישה נורמטיבית שעתה מוחזקת על חשבון הקופה הציבורית בבית הסוהר.

בהתאמה, יש לבחון כמה כסף השקיע רשות המס באכיפת הדין הנזכר בעניינן של השתיים ובחינה כמה כסף היה ניתן לגייס באמצעות אכיפת הדין במגזרים אשר מבצעים עבירות רבות עוד יותר, בשים לב כי המדינה ניהלה שנים ארוכות את הטענות שבין הצדדים, משאבים שהיה ניתן אולי להשיג יותר במסגרתם לקופה הציבורית.

דומה כי במקרה של משפחת רפאלי לא מדובר בפעולות המחייבות עשיה פלילית כאובה אחר סורג ובריח, והיה מקום לגלות התחשבות.

כך גם בבחינת הדין הראייתי בטענותיה של הגב' רפאלי, לא היה נכון לדעתי הצנועה לבחון את חייהם המשותפים של הגב' בר רפאלי ובן זוגה לשעבר ליאונרד דיקפריו במטרה להוכיח שאלת תושבות גב' בר רפאלי. בחינה זו הייתה לטעמי פולשנית ולא היה לשיטתי הצנועה חשיבות לקיימה בנסיבות המקרה. על קצה המזלג, האם מישהו באמת חושב כי לאונרדו דיקפריו היה בא במיוחד מארה"ב להעיד בפני פקיד מיסוי ישראלי כי הוא וגב' רפאלי ניהלו משק בית משותף? האם אדון דיקפריו בכלל זוכר, על דרך ההמחשה, כי הייתה לו פעם כזו חברה, ועוד כזו שיעלה עד לפה על מטוס לספר את סיפור זוגיותם?

מחד, ברור שמר דיקפריו לא היה בא, מאידך, מצופה מפקידי השומה ובתי המשפט בישראל לגלות הבנה לטובת דעת החייבים במס, בבואם לבחון תושבות אדם, ואף לגלות הקלה והבנה בקושי הראייתי בנסיבות המקרה, זאת ללא קשר למסקנות בית המשפט הנכבד במסגרת האישומים שהובאו כנגד משפחת רפאלי כולם.

ככל ואדם טוען כי משלח ידו ומרכז חייו מרוכזים בחו"ל, והכנסותיו באמת מחו"ל, וזאת כפועל יוצא של עבודה בחו"ל, הרי שדי בכך, לדעתי הצנועה, ליתן לאזרחים מעמד של תושבת חוץ בנסיבות המקרה בבוא הרשות לחייב אדם במס בישראל.

בחברה מתוקנת חשוב שכל אחד מאתנו ישלם מס אמת. דיני המס חשובים ביותר, הם המנגנון המבטיח הוצאות קיום המדינה ולעיתים גם מאפשר תיקון פערים בחברה. בתוך זאת, לטעמי, צבעוניות הנאשמות וההד התקשורתי סביב הפרשה, כמו גם רצונן להוכיח את האמת הסובייקטיבית שלהן, לפיה גברת בר רפאלי באמת גרה בארה"ב, וכי יש והייתה לה צפייה של ממש כי פרנסתה בחו"ל תחוב במס רק בחו"ל, היה בכך די לשקול ענישה מקלה יותר מזו שהושתה, באופן שלא יותיר כתם כה רב על השתיים.

אין לראות באמור משום ייעוץ ו/או חוות דעת מקצועית, ואין לעשות שימוש במידע באיזו צורה מבלי לקבל ייעוץ ספציפי התואם את הנסיבות. הכתוב מובא לקהל הקוראים ואין ללמוד מהאמור ולעשות שימוש במקרה ספציפי ללא ייעוץ.

על הכותב והפירמה

עוה"ד אייל שטייניץ, עומד בראש חברה לעריכת דין המתמחה בין היתר במתן ייעוץ משפטי ממוקד ועמוק בדינים השונים. עו"ד שטייניץ הוא בורר ומגשר מוסמך, העוסק במגוון דינים ותחומי משפט. עורך הדין שטייניץ מחזיק בתואר שני במשפט עסקי מסחרי מאוניברסיטת חיפה, תואר ראשון במשפטים ומנהל עסקים מאוניברסיטת רייכמן בהרצליה, והוא משמש גם כיו"ר, וסגן יו"ר ועדות שונות בלשכת עורכי הדין במחוז חיפה.
עו"ד שטייניץ מונה גם כממלא מקום בועדת ערר לענייני ארנונה מכוח חוק הרשויות המקומיות.

 

>
אייל שטייניץ

אייל שטייניץ

עו"ד שטייניץ, מנהל הפירמה e@stz.co.il 03-3725767
דילוג לתוכן